Tirana, 02. lipnja 2020.

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor – objava biračima

POZIV NA PRETHODNU/AKTIVNU REGISTRACIJU BIRAČA

ZA GLASOVANJE U INOZEMSTVU ZA IZBOR ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR

Predsjednik Republike Hrvatske je 20. svibnja 2020. donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Izbori na biračkim mjestima u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu održat će se u subotu 4. srpnja i u nedjelju 5. srpnja 2020.

Hrvatski državljani u Albaniji moći će glasovati na biračkom mjestu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tirani na adresi Rruga Gjeneral Nikols, Nd. 10, H.1, Kati 7
1010 Tirana, Albanija
, u subotu 4. srpnja 2020. i nedjelju 5. srpnja 2020. u vremenu od 7:00 do 19:00 sati..

Pozivaju se birači, pripadnici nacionalnih manjina, koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim upravnim tijelom županije odnosno Grada Zagreba koje vodi registar birača. Podsjećamo birače da se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti, osim onih koji nisu upisani u registar birača.

Hrvatski državljani, koji žele glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tirani trebaju obaviti  PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju, ovisno o tome imaju li prebivalište u Republici Hrvatskoj ili nemaju.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tirani dostaviti ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski državljani kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati. Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji ne posjeduju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske trebaju Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tirani dostaviti ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU

Podsjećamo birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasanja potvrdom koju izdaje Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Tirani.

Zahtjeve za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju moguće je podnijeti Veleposlanstvu RH u Tirani do 24. lipnja 2020. godine.

Pozivamo Vas da prije podnošenja zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju provjerite imate li prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu uvidom u registar birača na internetskim stranicama Ministarstva uprave:

https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Zahtjev za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju birača mogu podnijeti Veleposlanstvu RH u Tirani putem emaila:

  • osobno ili poštom na adresi Veleposlanstva: Rruga Gjeneral Nikols, Nd. 10, H.1, Kati 7, 1010 Tirana, Albanija.
  • na email: vrhtirana@mvep.hr

Prilikom slanja zahtjeva za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju birača, uz ispunjeni obrazac zahtjeva, obvezno je priložiti i presliku putovnice ili osobne iskaznice RH.

Više informacija o održavanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor moguće je pronaći na internetskim stranicama:

Državnog izbornog povjerenstva: www.izbori.hr

Ministarstva uprave: https://uprava.gov.hr/

U prilogu ove obavijesti nalaze se sljedeći obrasci:

ZAHTJEV ZA  AKTIVNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA  PRETHODNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE

 

 

ZAHTJEV ZA  AKTIVNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA  PRETHODNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana