Zadar, 20. prosinca 2019.

Održan 4. sastanak Jadranske trilaterale u Zadru

U Zadru je, 20. prosinca 2019. godine, održan 4. redoviti sastanak Jadranske trilaterale između Republike Hrvatske, Republike Albanije i Crne Gore na razini ministara vanjskih poslova. Ove godine kao zemlja gost sudjelovala je i Republika Sjeverna Makedonija, a u kontekstu tema kojima je trilaterala bila posvećena – proširenje EU, euroatlantske integracije te regionalna suradnja.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar za Europu i vanjske poslove Albanije Gent Cakaj, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Vladimir Radulović i zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Andrej Žernovski, potvrdili su važnost daljnjeg jačanja suradnje, koja se temelji na izvrsnim bilateralnim odnosima i koja daje snažan doprinos stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Europe.

Sastanak je održan pred sam početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije te je ministar Grlić Radman svoje kolege informirao i o svim aspektima ovog za Hrvatsku izuzetno važnog i odgovornog zadatka.

"Središnji događaj hrvatskog predsjedanja Vijećem EU bit će Zagrebački sastanak na vrhu Europske unije 7. svibnja 2020, kada će se okupiti čelnici svih država Europske unije i država Zapadnog Balkana. Želja nam je da sastanak na vrhu, koji se održava 20 godina nakon summita u Zagrebu i koji je otvorio europsku perspektivu Hrvatskoj i cijeloj jugoistočnoj Europi, bude jednako značajna referentna točka i za Uniju i za države kandidate i potencijalne kandidate sljedećih godina", istaknuo je ministar Grlić Radman.

Nadalje je naglasio da će Hrvatska uložiti maksimalne napore kako bi se pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom otvorili tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, kao i da očekujemo da će doći do daljnjih pomaka u pristupnim pregovorima s Crnom Gorom.

"Jednako tako, zalagat ćemo se za napredak i svih drugih država jugoistočne Europe na njihovom europskom putu, uvijek polazeći od načela ispunjavanja kriterija i vlastitih zasluga. Hrvatska će, kao i do sada, nastaviti davati podršku europskim težnjama tih država i kroz pružanje tehničke i stručne pomoći", poručio je ministar Grlić Radman. Na sastanku je, također, ponovljena zajednička potpora završetku integracije Sjeverne Makedonije u NATO.